dr Járay Balázs

Egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem, általános orvosi diplomámat cum laude minősítéssel 1987-ben kaptam.

Végzés után az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet patológiai osztályán helyezkedtem el, ahol prof. Tanka Dezső irányítása mellett főképp autoimmun megbetegedések pathológiájával, illetve csontbetegségek tanulmányozásával foglalkoztam. Fentiek mellett a nőgyógyászati citológiai szűrővizsgálatokat is én végeztem.

Szakvizsga előtt kezdtem el foglalkozni aspirációs citológiával, főként pajzsmirigy, emlő és csontelváltozások vizsgálatát végeztem.

1991-ben szakvizsgáztam patológiából jeles minősitéssel, 2001-ben citopatológiai szakvizsgát tettem jeles eredménnyel.

1992 októberétől a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Patológiai Intézetében dolgozom, 1997-ben neveztek ki adjunktussá, 2010-től klinikai főorvosként tevékenykedem mint a citológiai egység vezetője.

Az oktatás és a rutin diagnosztikus munka mellett én és munkatársaim végezzük az intézet több mint évi négyezer aspirációs citológiai anyagának értékelését.

1993 végén megszerveztem az I. számú Sebészeti Klinikán működő aspirációs citológiai ambulanciát, ahol a mintavételt saját kezűleg végezzük ultrahang vezérlés mellett, ez a szakrendelés kiegészült további kettővel a Radiológiai Klinikán és az I. Belklinikán.

Fő érdeklődési területem a máj, hasnyálmirigy, pajzsmirigy, emlő és nyirokcsomók betegségeinek citopatológiája, a nőgyógyászati citológia, valamint a hasnyálmirigy és  máj daganatok hisztológiája. Munkám során igyekeztem felhasználni a citológiai és hisztológiai vizsgálatok során a modern vizsgálóeljárásokat, úgysmint immuncitokémia, elektronmikroszkópia, molekuláris patológiai vizsgálatok aspirátumokon, stb. Részt veszek a szakorvosképzésben, valamint a postgraduális képzésben és a PhD oktatásban is,  ez évi több tucat előadást jelent

2000-ben a Magyar Patológusok Társasága Citodiagnosztikai Szekció titkárának választottak, 2009-ben további 4 évre meghosszabbították megbízásomat.

2004-ben beválasztottak a Patológus szakmai kollégiumba, és a Magyar Patológusok Társaságának vezetőségébe.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal állandó szakértője vagyok az emlőrákszűrés programban.

A hazai kongresszusokon poszterekkel és előadásokkal, valamint továbbképzésekkel vettem részt, 2001 áprilisában az első magyar citológus kongresszust szerveztük meg,  a további éves kongresszusok tudományos bizottságának titkára vagyok.

Számos közleményem is megjelent, magyar és külföldi szaklapokban, impakt faktoraim száma 26.

1996-ban megalakítottam a Medserv Egészségügyi Kft-t, melynek ügyvezetője vagyok. A Kft szövettani és citológiai vizsgálatok végzésével foglalkozik, ez évi 60-70000 cervix citológiai vizsgálatot, 3500 aspirációs citológiai vizsgálatot, 7000 saját laborban feldolgozott szövettani anyag vizsgálatát és kb. 10000 konziliumi szövettani vizsgálatot jelent. A laboratóriumi munkák a Kft saját laboratóriumában illetve a Nyírő Gyula Kórház  szövettani laboratóriumában történnek. Az anyagok leletezését jómagam valamint 13 patológus és citopatológus szakorvos végzi,11 szűrő asszisztens és 5 szövettani asszisztens segíti munkánkat valamint 4 adminisztrátor.

Megrendelőink között kiemelném a következőket: Nyírő Gyula Kórház, Szent István és Szent László Kórház, Jahn Ferenc Kórház, Telki Magánkórház, Mamma Egészségügyi Rt Budapest, Szolnok és Csorna, Medicover Magánbiztosító Rt, Genoid Kft, KPS Kft, Budai Egészségközpont, VI. kerületi szakrendelő, Budapesti Vasútegészségügyi Szolgálat, XIII, kerületi szakrendelő, BRFK Egészségügyi Szolgálata,VI. kerületi szakrendelő, VIII. kerületi szakrendelő, XI. kerületi szakrendelő, XX. Kerületi szakrendelő, Csepeli szakrendelő, Rózsakert Orvosi Centrum, kb 150 magánnőgyógyász, 8 plasztikai sebész.

Budapesten három magán egészségügyi centrumban végzek aspirációs citológiai rendelést, ahol a daganatgyanús elváltozásokból saját kezűleg veszek mintát ultrahang vezérlés mellet és 24 órán belül a citopatológiai lelet is rendelkezésre áll.

Továbbképzések, kongresszusi részvételek

1992 januárjában egy hónapot töltöttem az Országos Onkológiai Intézet citodiagnosztikai osztályán Bodó Miklós professzornál, majd ugyanezen év szeptemberében három hétig dr Vass László főorvosnál tanultam citológiát a Flór Ferenc Kórház citológiai és patológiai osztályán.

199o-ben részt vettem a III. nemzetközi osteoporozis symposiumon Koppenhágában, 1993-ban nemzetközi nőgyógyászati citológiai továbbképzésen Balatonaligán, a XXI. Európai citológus kongresszuson Bécsben.

1994-ben részt vettem a XXII. Európai citológus kongresszuson Amszterdamban, majd ezen év októberében egy hónapot töltöttem Malmöben a lundi egyetem oktatókorházának citológiai osztályán professzor Karin Lindholmnál.

l995 májusában kórszövettani továbbképzésen voltam Bécsben, melyet az amerikai Mayo klinika szervezett. Előadásokkal szerepeltem a XXI. IAP kongresszuson 1996-ban Budapesten, 1997-ben a 24th European Congress of Cytology-n Ljubljanában, 1998-ban a XIII. International Congress of Cytology-n Tokyoban, részt vettem a 25th European Congress of Cytology-n 1998-ban Oxfordban.

Az 1999-es budapesti 26th European Congress of Cytology-nak tudományos titkára voltam, én tartottam a felkért nyitóelőadást

2000. márciusában 3 hetet töltöttem Prof. Euphemia McGoogennél Edinburghban.

2000 szeptemberében felkért előadóként szerepeltem Caprin a magyar-olasz pancreatológusok 3. kongresszusán.

A 29th European Congress of Cytology-n 2003-ban üléselnök és felkért előadó voltam.

Részt vettem posterrel a XV. International Congress of Cytology-n Santiago de Chilében 2004-ben

2009 ben rész vettem a 35th European Congress of Cytology-n Liszabonban.

2010-ben az Edinburghi 17th International Congress of Cytology résztvevője voltam.

2018-03-07T16:35:37+00:00