Tumorgyanú esetén nincs idő a várakozásra

A daganatos betegségek felismerése során – a legtöbb esetben – először mindig csak a tumor jelenlétének gyanúja állapítható meg. Ezt követően az esetek nagy részében minél hamarabb el kell végezni a tumorból történő mintavételt, amellyel nagy pontossággal eldönthető, hogy jó- avagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Ha Önnél  daganatos betegség gyanúja merült fel, akkor szükség lehet minél hamarabb a tumorból történő mintavételre. Ilyenkor ugyanis – ha az elváltozás valóban rosszindulatú – néhány hét vagy hónap is igen sokat számíthat: ebben a helyzetben nincs idő késlekedésre.

Minél hamarabb kezdődik el ugyanis a kezelés, annál nagyobb az esélye, hogy a tumor még gyógyítható, de legalábbis a megfelelő módon kezelhető lesz. Természetesen az államilag finanszírozott ellátásban dolgozó orvosok is mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb sor kerülhessen a tumorból történő mintavételre, ennek ellenére azonban előfordulhat, hogy a beavatkozásra akár több hetet is várni kell.

Ebben az esetben nyújthatunk Önnek azonnali segítséget. Munkatársaink vállalják, hogy a bejelentkezéstől számított 2-3 napon belül elvégzik Önnél a mintavételt és a lehető legrövidebb időn belül átadják Önnek azt a leletet, amely leírja, hogy az addigi vizsgálatok során felismert, esetlegesen rosszindulatú daganatos elváltozás valóban az-e, aminek feltételezték. A vizsgálatok elérhetőek a főváros több pontján is (ld. az oldal bal szélén)

Vizsgálatra bejelentkezés, további információ:

+36 30 357 8278

Ha jóindulatú elváltozásról van szó, akkor Ön megnyugodhat, ha pedig valóban rosszindulatú tumor alakult ki, akkor erre a lehető legrövidebb időn belül fényt derítünk, megkímélve Önt attól, hogy hosszú heteket kelljen eltöltenie a teljes bizonytalanság állapotában.

Mintavétel és szövettani diagnosztika egy helyen

Intézetünkben kizárólag olyan citopatológusok dolgoznak, akik évek óta ultrahang vezérelt citológiai mintavételezéssel és a tumorok szövettani szintű diagnosztikájával foglalkoznak. Nálunk a diagnosztika mindkét lépése egy helyen zajlik: ugyanott történik a mintavétel, ahol a kiértékelés, az végzi a biopsziát, aki a mikroszkópos vizsgálatot. Mindez jelentősen felgyorsítja a leletek kiadásának folyamatát, és a vélemény pontosságát.[/fusion_text]

Milyen elváltozások esetén vehetem igénybe a szolgáltatást?

Szolgáltatásunk a legtöbb tapintható, vagy ultrahang vizsgálattal azonosítható térfoglaló folyamat esetén igénybe vehető. A szolid tumorok tömör szövetekből álló, szilárd és nem üreges daganatok. Ezen – vékonytű biopsziával jól mintavételezhető – ráktípusok közé tartozik az emlőrák, a hasnyálmirigyrák, a pajzsmirigyrák, a májrák, valamint a vese és a mellékvesekéreg daganatai.

Bizalommal fordulhat hozzánk a következő tumorok gyanúja esetén is: a lágyrészek tumorai (az izmokat, az inakat, az ereket, a zsírszövetet és a kötőszövetet érintő  elváltozások).

Ugyancsak jól mintavételezhetőek a nyirokcsomókat érintő elsődleges daganatok (például limfóma gyanúja esetén), valamint rosszindulatú daganatok májba adott áttétei, illetve a különféle daganatok – például az emlőrák – nyirokcsomókba adott áttétei (ezek az úgynevezett másodlagos tumorok).

Hogyan zajlik a vékonytűvel történő mintavétel?

A vékonytűvel történő tumorsejt-mintavételt szakkifejezéssel aspirációs citológiának, illetve vékonytű biopsziának nevezik. Ez a módszer a sejttani vizsgálatok egyik legmodernebb és legdinamikusabban fejlődő ága, amely mára elengedhetetlen részévé vált a korszerű daganatdiagnosztikának, illetve a már kezelés alatt álló daganatos betegek nyomon követésének.

A módszer elnevezése a beavatkozás technikájára utal: a tumorból történő mintavétel során egy vékony (0,6-0,75 milliméter külső átmérőjű) tűvel szúrunk bele a daganatba, majd egy fecskendővel létrehozott vákuum segítségével veszünk sejtmintát.

Az aspirációs citológiai vizsgálat során mindig olyan elváltozásokat célzunk meg, amely vagy egy kézzel is kitapintható „csomó”, vagy valamely képalkotó eljárással láthatóvá tett, jól körülírt daganatgyanús elváltozás. Ezen elváltozásoknak szerencsére csak egy részéről derül ki, hogy valóban rosszindulatú daganatról van szó, a jóindulatú tumorok ugyanis gyakoriabbak.

Intézetünk szakemberei igen nagy precizitással és elhanyagolható hibaszázalékkal végzik a fentebb említett beavatkozásokat. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a levett szövetminta értékelhetetlensége miatt csak igen ritkán kell sort keríteni a mintavétel megismétlésére. A nálunk dolgozó szakemberek több éves, évtizedes rutinnal rendelkeznek ezen a területen: intézetünkben évente több  ezer vékonytű biopsziára kerül sor.

Gyakorlatilag az összes mintavételt ultrahangvezérelten végezzük, ami azt jelenti, hogy a biopszia végrehajtását megelőzően ultrahanggal a lehető legpontosabban meghatározzuk, hogy a szövetmintavételt az adott szerv mely pontjáról szükséges végrehajtanunk. Az ultrahangvezérelt citológia alkalmazásával gyakorlatilag teljes mértékben kiszűrhetőek azok az esetek, amikor értékelhetetlen biopszia miatt újra el kell végezni a vékonytűvel történő mintavételt.

A levett minta egyéb vizsgálatokra, például molekuláris patologiai vizsgálatokra is alkalmas.

Kinek nem ajánlott az aspirációs citológia?

A vastagbélrák nem tartozik azon tumortípusok közé, amelyeknél érdemes lenne vékonytű biopsziát alkalmaznunk. Itt ugyanis többnyire a bélfal belső felszínén kialakuló elváltozásokról van szó, amelyeket vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópiával) lehet a legbiztosabban felismerni.

Tüdőrák gyanúja esetén szintén nem érdemes hozzánk fordulnia, ennél a daganattípusnál ugyanis a komputertomográfiás (CT) vizsgálat az, amelyre először szükség van. Ezt követi a hörgőtükrözés (bronchoszkópia), amellyel a legtöbb esetben elvégezhető a pontos diagnózishoz szükséges szövetmintavétel. Tüdőráknál csak abban az esetben van szükség vékonytűvel történő mintavételre, ha a hörgőtükrözéssel valamiért nem sikerült kinyerni a megfelelő sejteket. A beavatkozást ilyenkor CT ellenőrzés alatt történik, ezért ezt olyan intézetben ajánlatos elvégeztetni, ahol modern CT-berendezés is rendelkezésre áll.